در مراسم عقد زن و مرد به صورت شرعی به یکدیگر محرم می شوند تا یک عمر شریک زندگی یکدیگر باشند. پس از جاری شدن خطبه عقد زن و مرد رسما زن و شوهر اعلام می شوند و وظایفی را نسبت به یکدیگر برعهده دارند. قبل از برگزاری مراسم عقد و جاری شدن خطبه عقد دختر و پسر باید اطلاعات کافی در برابر شروط عقد ازدواج رسمی بدانند. اگر تاریخ جشن عقد شما نزدیک است و اطلاعاتی در این مورد ندارید بهتر است در ادامه این مطلب با معرفی بهترین شروط عقد و نحوه ثبت آن ها به صورت قانونی همراه ما باشید.
آشنایی با مفهوم شروط ضمن عقد
به طور کلی در قانون مدنی ایران حقوق و تکالیف زوجین به طور دقیق نوشته شده است. اما باید بدانید که قبل از جاری شدن ختبه عقد عروس و داماد می توانند شروط اختصاصی خود را داشته باشند. در صورتی که شروط خاصی وجود داشته باشد و توسط عروس و داماد بیان شود باید هردو درباره آن ها به توافق برسند و تصمیم بگیرند که آن موارد به عنوان شروط ضمن عقد در عقدنامه نوشته شود یا خیر. در صورتی که عروس و داماد در مورد شروط اختصاصی به توافق برسند آن موارد در عقد نامه برای همیشه ثبت خواهد شد.
آشنایی با انواع شروط ضمن عقد
به طور کلی مفهوم شروظ ضمن عقد توافقات تبعی و فرعی قبل از جاری شدن خطبه عقد است. پساز نوشتن این شروط و جاری شدن خطبه عقد ممکن است این شروط به نفع عروس و داماد باشد. گاهی هم به این شکل نیست و این شروط ممکن است تنها فقط به نفع یک طرف باشد. از انواع شروط عقد می توان به شروط مالی، شروط خانوادگیِ، شروط شخصی اشاره کرد. به طور کلی به شرایطی ضمن عقد گفته می شود که طی توافق طرفین در عقد نامه ثبت شود و این شروط نباید مخالف شرع و قانون باشد. بسیار مهم است که شروط ضمن عقد صریح نوشته شود. بنابرابین به هیچ عنوان شروط عقد را به صورت دو پهلو و مبهم نخواهند نوشت.
چرا ثبت شروط ضمن عقد اهمیت دارد؟
باید بدانیدد که تنها به زبان آوردن شروط کافی نیست و لازم است که به صورت قانونی تمامی شروط عروس و داماد در عقد نامه ثبت شود. ثبت شروط عقد در دفاتر رسمی ازدواج بسیار اهمیت دارد. از دلایل اهمیت ثبت شروط عقد در دفاتر رسمی می توان به جلوگیری از سو استفاده از آن اشاره کرد. از بهترین شروط ضمن عقد می توان به وکالت در طلاق، حق اشتغال، حق تحصیل، حق خروج از کشور، حق انتخاب محل زندگی، حض حضانت فرزند، حق تصنیف اموال و .. اشاره کرد.
شروط ضمن عقدی که حق طلاق به زوجه می دهد
یکی از شرط های ضمن عقد حق کار است که اگر در عقد نامه شما وجود داشته باشد و همسر شما اجازه کار به شما ندهد می توانید به صورت قانونی آن را پیگیری کنید. در دادگاه شغل انتخابی شما مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که از نظر دادگاه این شغل صالح باشد و مشکلی برای خانواده ایجاد نکند همسر شما طبق شروط ضمن عقدی که در عقدنامه شما وجود دارد موظف است به شما اجازه کار دهد. در غیر اینصورت حق طلاق به شما داده خواهد شد و می توانید به صورت قانونی درخواست طلاق دهید. از سایر مواردی که باعث می شود حق طلاق به زوجه داده شود می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- عدم توجه به دستور دادگاه و مخالفت با همسر برای کار یا سایر مسائل این چنینی دیگر که باعث می شود دادگاه به راحتی به زوجه حق طلاق دهد.
نکته: باید بدانید که برخی از شروط ضمن عقد می توانند دردسر ساز باشند و یا به طور کل با قوانین عقد نکاح تضاد هایی را به وجود بیاورند که همین مسئله باعث می شود تا این شروط را در عقد نامه ثبت نکنند.