تماس با ما:
09125062270
تماس با ما
09125062270
تشریفات عروسی
تشریفات مجالس مُنزا | تشریفات عروسی

برگزاری جشن حنابندان

حنابندون یکی از مراسم های است که عروس و داماد باید برای آن جشن مخصوصی را برگزار کنند. ایرانیان باور دارند که حنا هدیه ای از بهشت است بنابراین جشن حنابندان را برگزار می کنند و نمادی از شادی و محبت را بر روی دستان عروس و داماد قرار می دهند. این جشن به نوعی مراسم خداحافظی عروس از خانه پدر نیز به حساب می آید. بنابراین جشن حنابندان در خانه پدری عروس برگزار می شود. در ادامه بیشتر درباره نحوه برگزاری جشن حنابندان نیز صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مراحل برگزاری مراسم حنابندان

حنابندان یکی از جشن های قدیمی قبل از برگزاری مراسم عروسی نیز می باشد. معمولا مراسم حنابندان شب قبل از برگزاری جشن عروسی در خانه پدری عروس خانم برگزار خواهد شد. نحوه برگزاری این جشن نسبت به آداب رسوم ها مختلف است. اما در بیشتر جشن های حنابندان دیده شده است که خواهر عروس خانم حنا را روی دست عروس و داماد می گذارد. حنا گذاشتن در این جشن را همراه با موسیقی در محیطی شاد و در حضور مهمانان انجام می دهند. مردم بر این باور هستند که حنابندان نماد ورود عشق و محبت به زندگی تازه عروس و داماد نیز می باشد. این مراسم در برخی فرهنگ‌ها به عنوان یک جزء مهم از جشن‌های عروسی و عقد محسوب می‌شود و برخی دیگر از فرهنگ‌ها ممکن است آن را به صورت جداگانه برگزار کنند. هر چند در هر صورت، حنابندان نمادی از محبت و عشق بین دو نفر است که در حال ورود به یک زندگی مشترک هستند.

 

پذیرایی مراسم حنابندان برعهده چه کسی است؟

با توجه به این مسئله که جشن حنابندان فضایی صمیمی تر دارد و افراد درجه یک دور هم جمع می شوند بهتر است برای پذیرایی از مهمانان چند نوع آیتم سنتی و مدرن در نظر بگیرید. برای شیرینی و دسر می توانید از چند مدل شیرینی سنتی مثل: قطاب، باقلوا، شیرینی خشک یا تر، دسر های لیوانی و کیک مناسب جشن استفاده کنید. اگر جشن حنابندان شما به صورت رسمی برگزار می شود برای شام این جشن می توانید ازغذا هایی مثل: زرشک پلو با مرغ، چلو کباب یا جوجه کباب طبق سلیقه خود و مزاج مهمان های خود استفاده کنید. برای نوشیدنی می توانید از گزینه های سنتی با دیزاین خاص از جمله: شربت های سکنجبین، به لیمو، خاکشیر، گلاب نعنا و .. استفاده کنید.

مراحل برگزاری حنابندان

برای برگزاری جشن حنابندان با شکوه و به یادماندنی نیاز به برنامه ریزی دقیق دارید. معمولا یک الی دو شب قبل از برگزاری مراسم عروسی جشن حنابندان را به معنی خداحافظی رسمی دختر با خانواده پدر برگزار می کنند. اما اگر به هر دلیلی دوست ندارید که جشن شما در خانه برگزر شود اولین مرحله برای برگزاری جشن انتخاب لوکیشن مناسب و رزرو مکان برگزاری جشن است. سپس نوبت به خرید لباس عروس و داماد همچنین خرید حنای تازه می رسد. اگر دوست دارید که حنا رنگ مناسبی داشته باشد می توانید از حنا های گیاهی استفاده کنید. تعداد مهمان هایی که در جشن حنابندان حضور پیدا می کنند بسیار کمتراز مهمانان جشن عروسی است. بنابراین می توانید آیتم های بیشتری را برای پذیرایی از مهمانان خود انتخاب کنید. سعی کنید در منوی پذیرایی حنابندان ترکیبی از آیتم های سنتی و مدرن را داشته باشید. یکی از پیشنهاد های مناسب برای برگزاری جشن بدون نقص با برنامه ریزی دقیق نیاز به یک چک لیست دارید تا تمامی کار ها را در آن لیست کنید. لیست برنامه ریزی می تواند شامل موضوع های مختلف از جمله: دعوت مهمانان، نحوه پذیرایی، گروه موسیقی، دکوراسیون، عکاسی، حنا، خرید لباس و .. می شود.

لباس مناسب حنابندان

در جشن حنابندان دیزاین و لباس عروس در رنگ های شاد از جمله: سبز و قرمز انتخاب می شود. اگر تم جشن حنابندان شما سنتی است می توانید لباس های سنتی را برای جشن حنابندان استفاده کنید. بر خلاف لباس عروس که طراحی محدود تری دارد. در انتخاب لباس حنابندان می توانید از سبک های آزاد تری استفاده کنید. از رنگ های نمادین و مناسب جشن حنابندان می توان به قرمز با حس سرزندگی و خاص بودن اشاره کرد. معمولا آقا داماد ها در مراسم های مختلف نامزدی، حنابندان، عروسی از یک سبک لباس در رنگ های مختلف استفاده می کنند. بر خلاف روز عروسی که داماد کت شلوار مشکی می پوشد در حنابندان از رنگ های روشن مانند: کرمی هم استفاده می شود.

جشن حنابندان در تبریز و اصفهان

آذری زبان ها جشن حنابندان را بسیار جذاب برگزار می کنند. در گذشته جشن حنابندان درست یک شب قبل از جشن عروسی برگزار می شد اما امروزه سعی می کنند دو الی سه شب قبل از مراسم عروسی این جشن را برگزار کنند. در تبریز برای برگزاری جشن حنابندان ابتدا عروس و داماد باید دوش بگیرند و سپس به دست های آن ها در حمام حنا بگذارند تا نوبت به شرکت کردن در جشن حنابندان برسد. برخلاف تبریز در اصفهان برای برگزاری جشن حنابندان از چند روز قبل آماده نمی شوند و همان یک روز قبل از برگزاری جشن عروسی نوبت به مراسم حنابندان خواهد رسید.  برای برگزاری این جشن در اصفهان خانواده داماد یک شرف مخصوص حنا آماده کرده و آن را تزئین می کنند. سپس با خود به مراسم حنابندان می برند.  در اصفهان خانواده داماد حنا و کادوهای عروس را به همراهی آشنایان داماد و کسانی که تنبک می زنند به خانه پدری عروس خانم می برند. برخلاف آداب رسوم تبریز، حنا را در اصفهان در میان اقوام و در جشن حنابندان به دست های عروس و داماد می گذارند.

جشن حنا در سیستان و بلوچستان

 آداب رسوم مردم سیستان بلوچستان برای برگزاری جشن حنابندان کاملا متفاوت از مردم تبریز و اصفهان است. جالب است بدانید که جشن حنا در سیستان بیشتر از یک روز طول می کشد. مردم سیستان برای برگزاری جشن حنابندان از یک شب قبل حنا را خیسانده و آماده می کنند.  برای دعوت از افرادی که قصد دارند به جشن حنابندان آنها بیایند همان شب مقداری از حنا را به خانه آن ها خواهند فرستاد. سپس فردای آن روز افرادی که دعوت شده اند به خانه پدری داماد می آیند و به همراه خانواده داماد به سمت خانه پدری عروس در حالیکه سینی حنا بر روی سر یکی از افراد قرار دارد حرکت می کنند. مراسم حنابندان در سیستان و بلوچستان بسیار شاد و جذاب به همراه شعرخوانی کف زدن و .. برگزار خواهد شد.

شعر حنا در سیستان و بلوچستان

(امشب حنا می بنده / به دست و پا می بنده / اگر حنا نباشه آب طلا می بنده / حنا حنا می بنده به دست و پا می بنده / حنای زابل جانه فامیل شاه (داماد) می بنده/ حنا حنایه، حنا چه خوش نمایه / دست عروس نبندین، تا مادرش بیایه)

سپس طبق یک سنت قدیمی در خانه عروس را می بندند و اقوام عروس پشت در می ایستند و ابیاتی را در دو طرف در هر دو خانواده می خوانند که سمبلیک است و بیانگر نزاعی ظاهری بین داماد و مادر زن است که نمی خواهد دخترش را از خود دور کند و به خانه شوهر بفرستد:

اقوام داماد / در واکنه در واکنه حنا میاره ور شما
اقوام عروس / حنای شما مال شما ما زن نداریم ور شما
اقوام داماد / در واکنه در واکنه ساعت می آره ور شما
اقوام عروس / ساعت شما مال شما ما زن نداریم ور شما
اقوام داماد / در واکنه در واکنه دستمال میاره ور شما
اقوام عروس / دستمال شما مال شما ما زن نداریم ور شما

تا این که می رسه به… در واکنه در واکنه داماد میاره ور شما

که به احترام نام داماد و نه به جهت هدایا در را باز می کنند و اقوام داماد با حالت هجوم و تصرف خانه عروس که حالت سمبلیک و شادی آفرین دارد وارد خانه عروس می شوند.

 

هدف ما ایجاد راه‌حل‌هایی است که موانعی را که افراد را از انجام بهترین کارشان باز می‌دارد، از بین ببرد.